Szilágyi Erzsébet szobrász és ötvösművész

Mit csinál egy ötvös?

Egészen biztos, hogy sokak számára nem szükséges elmagyarázni, hogy egy ötvös mivel foglalkozik, de azok kedvéért, akiknek ismeretlen a fogalom, néhány szóban szeretném bemutatni a hivatásomat. Röviden összefoglalva az ötvös munkája vagy az ötvösművészet, az iparművészet körébe tartozik. Az ötvös munkája a fémeknek főleg kézi erővel való művészi megmunkálását jelenti. Nevezhetnénk fémművességnek is, hiszen amellett, hogy megmunkálja a legnemesebb fémeket – mint az arany, az ezüst – még más fémekkel is foglalkozik.

Az ötvös készíthet

– ékszereket,

– használati díszedényeket,

– egyedi evőeszközöket,

– díszít nagy művészeti tárgyakat (épületek, diadalívek, szobrok) különböző nemesfémekkel,

– de készíthet különféle kegytárgyakat is.

Ezen a ponton meg kell jegyeznem, hogy az én munkám nem merül ki csupán a fémek megmunkálásában. Saját példámból kiindulva mondhatom, hogy nekem formatervezőnek és dizájnernek is kell lennem. Folyamatosan követem a legújabb trendeket, és annak megfelelően készítem el a terveket, és az alapján öntöm formába, munkálom meg a fémet. Ezzel lehet igazán izgalmas, alkotásokat készíteni, és ezzel még akár egy konzervatívnak tűnő, ruhán viselt kisplasztikát is trendivé tudok varázsolni.

Egy jó ötvös csodákra képes, de senki ne gondolja, hogy ez egyszerű!

Ahogy azt már az egyedi ékszer készítés oldalamon is megfogalmaztam, én álmokat valósítok meg. Ahhoz, hogy ezt meg tudjam tenni, hihetetlenül sok dologra van szükség. Egyrészt szükséges egy alapos, mély, elméleti szakmai felkészültség. Szükség van megfelelő anyagismeretre, kreativitásra, kézügyességre. És a szakmai feltételek mellett egy jó ötvös rendelkezik egy igen magas szintű empatikus képességgel, képzelőerővel, fantáziával is. Mindez azért fontos, amit ez előbb mondtam. Mert álmokat valósítok meg. És ehhez feltétlenül szükséges az a képesség, hogy a megrendelőim által közvetített érzéseket ne csupán megértsem, de képes legyek azokat átérezni, átélni és elképzelni azok fizikai megformálását. És ha azt gondolnád, hogy ennyi elég is, azt kell mondjam, hogy ez még mindig nem. Ha az ékszerkészítést vesszük figyelembe, mint alkotási folyamatot, az előbb elírtakon túl rendelkezni kell egy igen nagyfokú figyelemmel, precizitással és elhivatottsággal is. A felsorolás legvégére hagytam a talán legfontosabb tulajdonságot, ami egy jó ötvös jellemzője. Ez pedig az alázat. Ez nagyon fontos! Az alkotás csak ezzel lesz tökéletes! Én rendelkezem az itt felsorolt valamennyi tulajdonsággal, képességgel. Az eddigi munkáim sikere, a visszatérő, és engem ajánló vásárlók fémjelzik azt, hogy az általam készített alkotások visszatükrözik mindazt, amit szerettek volna elérni, amit megálmodtak. Ehhez pedig mindaz szükséges, amit az előzőekben összefoglaltam.

Ha a munkámat a festőművészet nyelvén szeretném megfogalmazni, akkor azt mondhatnám, hogy az ötvös nem más, mint az ecset, és a nemesfém pedig a vászon. Miért hoztam ide ezt a példát? Azért, mert csak a kettő tökéletes összhangja képes létrehozni egy alkotás sikerét. Álmodj tehát bármit, én biztosan megvalósítom!