Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs2/szilagyierzsebethu/home/www/szilagyierzsebet_new/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs2/szilagyierzsebethu/home/www/szilagyierzsebet_new/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Szobor készítés - Egyedi Szobor Készítés

Szilágyi Erzsébet szobrász és ötvösművész

A szobor készítés művészet

A szobor készítés a művészi közlés, kifejezés egyik formája. Természetesen a szobor készítés is rendelkezik egyfajta jelrendszerrel, mint ahogy az egyéb művészeti ágak, vagy akár az irodalom, a kötészet is. Ennek a jelrendszernek a megértéséhez, megtanulásához el lehet jutni. Az első lépés a megértéshez, hogy képesek legyünk befogadni, megérteni, és ezen keresztül felismerjük azokat az árnyalt összefüggéseket, amit az alkotó közvetíteni kívánt a számunkra. A szobor készítés során – és mindegy, hogy melyik ágáról beszélünk, kisplasztika, dombormű vagy köztéri alkotás – fontos a forma és a tartalom harmóniája. És ez a megértés szempontjából is egy fontos szempont. Alkotásaim, ahogyan arra már utaltam, többféle formában, méretben, helyszínen megtalálhatók. A következőkben a szobor készítés ezen típusaival szeretnélek Titeket megismertetni.

A szobrászat, a szobor készítés típusai és azok jellemzői

A szobrászat, a szobor készítés a képzőművészet egyik ága. Ahogyan analóg példaként az építészet, a szobor készítés is formaalkotó művészet. Egy térbeli művészet, amely az alkotó által létrehozott formákat valóságos, háromdimenziós kiterjedésükben, és térben elhelyezve jeleníti meg. Technikailag ez öntéssel, lemezhajlítással, hegesztéssel történik, különböző anyagokból – acél, platina, bronz, sárgaréz, alumínium, vas vagy ezek kombinácija. Ezen kívül készítek különböző tárgyakat természetes anyagokból is, mint a textil, a kő, a fa, porcelán, üveg, nemez, agyag. Ha már a térbeliség került szóba, akkor elérkeztünk a szobor készítés két műfajához, amit éppen a térbeliség szempontjából különböztetünk meg. Ez a két műfaj a dombormű, vagyis a relief, valamint a teljes szobor, vagyis a körplasztika.

– Dombormű

A dombormű egy nézetre komponált mű, ami egy, a síkfelülettől eltávolodóan mintázott vagy faragott plasztika. A dombormű típusait tekintve lehet lapos, féldombormű, vagy lehet magas és mély. Hogy melyikről beszélünk, az attól függ, hogy a megmunkálásukat figyelembe véve a formák mennyire emelkednek ki, illetve mélyednek be az anyag elképzelt síkjához képest. A teljes szobor, vagyis a körplasztika térbeliségét tekintve több nézetre komponált, kidolgozására a teljes körbejárhatóság jellemző.

– Kisplasztika

A kisplasztika egy életnagyságnál kisebb mű. A szobor készítés ezen területén a plasztikai kifejezés legfőbb elemei a formatömeg, az anyag, a felületi minőség és a méret. Ezek nagyon szoros összefüggésben állnak egymással. Természetesen a plasztika által képzett egységet különböző stílusok befolyásolják. Ez lehet egy korstílus, lehet az alkotó egyéni stílusa is. A szoborkészítés során ezek a stílusjegyek fejezik ki a műalkotás célját, a mondanivaló megjelenítését.

– Plakett

A plakett egy olyan bronzból vagy más fémből készített alkotás, amely kör vagy néha négyszögletes formában jelenik meg. Gyakorlatilag olyan, mint egy érme, de a plakettnek csak az egyik oldalán van relief, a hátoldala üres.

Összefoglalva, a szobor készítés plasztikai formái, az arányai, az anyaga, a felületi kidolgozása elsősorban közvetlenül az érzékelés útján hatnak. Egy tökéletesen elkészített műalkotás képes előhívni, elindítani lelki folyamatokat, és képes szuggesztív élményt nyújtani.